Een podium voor je film is belangrijk, maar hoe krijg je jouw productie op het grote doek? Filmfestivals bieden vaak aandacht voor beginnend talent, maar waar moet je op letten voordat je jouw film instuurt? Onze redactie geeft een aantal tips en een overzicht van Nederlandse filmfestivals en hun deadlines.

Waar moet je op letten bij festivaldistributie?

In de wereld van filmfestivals zie je als beginnend maker vaak door de bomen het bos niet meer. Veel grote, internationale filmfestivals krijgen soms wel tienduizenden inzendingen krijgen, maar selecteren slechts een paar honderd (of minder) films. Ook is inzenden niet altijd gratis en kunnen de kosten voor distributie al snel hoog oplopen. Daarom enkele tips van onze redactie voordat je aan de distributie begint:

Bedenk al voordat je film in productie gaat wat je met je film wil doen
Wil je heel graag een vertoning op een specifiek festival? Check of de realisatiedatum van jouw film aansluit op de inschrijfdeadline van jouw festival. Als je de laatste deadline mist, zul je waarschijnlijk een jaar moeten wachten en sommige festivals selecteren geen films die ouder zijn dan één jaar.

Bepaal van tevoren je (maximale) budget
Veel filmfestivals vragen inschrijfgeld (een fee). Bij prestigieuze, internationale festivals kunnen die bedragen oplopen tot wel 100 euro, maar andere filmfestivals zijn gratis. Ook hebben festivals vaak meerdere deadlines. Hoe langer je wacht met insturen, hoe hoger de fee. Als je niet geselecteerd wordt, krijg je je inschrijfgeld niet terug.

Lees de inschrijfvoorwaarden goed door
Ieder filmfestival heeft voorwaarden waaraan je als filmmaker moet voldoen wanneer je een film instuurt. Deze informeren je bijvoorbeeld over de vereiste lengte, technische specificaties en premièrestatus. Het is meestal niet mogelijk je inzending later nog aan te passen of opnieuw in te sturen als je bij de eerste inzending niet goed hebt opgelet. Zorg er ook voor dat je het materiaal dat je bij eventuele selectie moet aanleveren paraat hebt voor de vertoning.

Wees selectief in welke festivals je benadert
Sommige festivals maken heel specifieke keuzes in het soort films dat zij vertonen. Lees goed door waar een festival voor staat en naar welke genres of thema's gevraagd wordt. Een poëtische documentaire over glasblazen past misschien wel bij IDFA, maar niet bij Movies That Matter. Het is zonde als je fee betaalt voor een festival waar je film zeer waarschijnlijk toch niet in het programma past.

Helaas bestaan er ook zogenaamde scamfestivals. Deze festivals bestaan niet echt of maken niet waar wat ze aanbieden. Ze hebben bijvoorbeeld geen (fysieke) vertoningen, vragen vaak een erg hoge fee, hebben geen foto's van eerdere edities of laten winnaars betalen voor aanwezigheid op het festival of het ontvangen van een certificaat/award.

Nederlandse filmfestivals en deadlines

Omdat festivaldeadlines per jaar nog wel eens verschuiven, wordt onderstaand overzicht jaarlijks bijgewerkt. Onze redactie raadt makers aan om zelf de meest actuele deadlines te controleren via de filmfestivalwebsite.

Deadlines in mei/juni

Nederlands Film Festival (Utrecht)
Festivalperiode: september
Documentaire, fictiefilm, (web)serie of digitale cultuurproductie? Je mag het allemaal insturen naar NFF, maar let wel op de voorwaarden per categorie. Ook studenten- en debuutfilms zijn welkom.

Kaboom Animation Festival (Amsterdam)
Festivalperiode: maart
Dit festival selecteert diverse films, games en immersieve projecten. Een belangrijke voorwaarde is dat inzendingen voor het merendeel uit animatie bestaan.

Cinekid (Amsterdam)
Festivalperiode: oktober-november
Heb jij een documentaire, film of serie voor kinderen gemaakt en gaat deze over een maatschappelijke kwestie of moedigt het kinderen aan om creatief te denken? Dan kan je jouw productie insturen naar Cinekid, het mediafestival voor kinderen.

Limburg Film Festival (Venlo)
Festivalperiode: juni en oktober
Dit festival zoekt lange en korte films. Dit mogen documentaires, animatiefilms én speelfilms zijn.

PLONS! International Short Documentary Film Festival (Bartlehiem)
Festivalperiode: oktober
Kleinschalig filmfestival voor korte én lange documentaires uit binnen- en buitenland. De vertoningen zijn op vrachtschipt dat omgebouwd is tot een bioscoop. Daarnaast is er een academy voor jong filmtalent waarbij de winnaar kans maakt op 4500 euro productiebudget.

Deadlines in juli/augustus

International Documentary Festival Amsterdam
Festivalperiode november
IDFA is een groot twaalfdaags filmfestival voor documentaires met meerdere competities en programmasecties. De focus ligt op creatieve documentaires en er is plek voor digital storytelling in DocLab. IDFA vereist voor selectie dat jouw film op het festival de (Nederlandse) première heeft.

International Film Festival Rotterdam
Festivalperiode: januari/februari
IFFR heeft diverse competities en richt zich op onafhankelijke filmmakers en kunstenaars. Daarnaast is er ook aandacht voor jong filmtalent. Het festival zoekt diverse vertelvormen die zowel fictie als documentaire als hybride mogen zijn.

Film by the Sea (Vlissingen)
Festivalperiode: september
Dit internationale filmfestival heeft 'als ruggengraat' boekverfilmingen, maar vertoont ook documentaires en andere speelfilms. Het is mogelijk eigen werk in te sturen, maar het festival geeft aan 'terughoudend te zijn ten aanzien van ongevraagde aanmeldingen'. Wel zoekt het festival ook naar films uit en over Zeeland.

Imagine Fantastic Film Festival (Amsterdam)
Festivalperiode: oktober/november
Het grootste filmfestival van Nederland op het gebied van horror, sciencefiction, anime en fantasy. Ook zijn er diverse masterclasses en panelgesprekken. Het festival vereist bij selectie dat de vertoning de Nederlandse première is.

Leiden International Film Festival
Festivalperiode: oktober
Dit festival is voor 'blockbusters tot arthouse en alles daar tussenin'. Als (beginnend) filmmaker mag je een korte film (geen documentaires) insturen naar een van hun drie competities.

Go Short Arnhem
Festivalperiode: oktober
De regionale variant van het reguliere Go Short uit Nijmegen. Een weekend lang aandacht voor de regionaal talent naast internationaal geprezen korte films. In de Gelders Kort Competitie maakt jouw Gelderse korte docu of fictiefilm kans op een geldprijs.

Deadlines in september/oktober

Noordelijk Film Festival (Leeuwarden)
Festivalperiode: november
Een vijfdaags filmfestival met de focus op Noord-Europese cinema, van arthouse tot speelfilms en documentaires. Ook aandacht voor lokaal talent in de Noorderkroon competitie met films over of van makers uit Drenthe, Friesland en Groningen.

Go Short International Film Festival (Nijmegen)
Festivalperiode: april
Dit filmfestival zet de korte film in het zonnetje. Inzendingen zijn mogelijk voor fictiefilms, documentaires, muziekvideo's en XR/VR-projecten die maximaal dertig minuten duren en in Europa ge(co)produceerd zijn.

Cinedans FEST (Amsterdam)
Festivalperiode: maart
De viering van de dansfilm tijdens Cinedans FEST. Bij selectie wordt je film soms (in overleg) ook nog op andere plekken buiten Nederland vertoond. Het festival accepteert een breed scala aan genres en productievormen. Binnen de competitie, die er ook voor studenten is, mag je productie niet langer dan 25 minuten duren.

Twente Shorts (Oldenzaal)
Festivalperiode: november
Kleinschalig eendaags filmfestival voor 'alle genres' van Nederlandse makers. Je film mag niet langer duren dan tien minuten.

Deadlines in november/december

Movies that Matter
Festivalperiode: maart
Internationaal filmfestival in Den Haag met de focus op verhalen over mensenrechten. Het festival heeft een sterke voorkeur voor films die nog niet elders vertoond zijn en films die al uitgezonden zijn of online staan kunnen niet ingestuurd worden. Inzenden is mogelijk voor korte én lange speelfilms en documentaires.

Roze Filmdagen
Festivalperiode: maart
Dit Amsterdamse filmfestival vertoont alleen producties met een lhbtqia+- thema en accepteert zowel korte als lange speelfilms en documentaires. Daarnaast is er ook geldbedrag te winnen voor het realiseren van een korte fictiefilm.

Deadlines gedurende het hele jaar

ShortCutz Amsterdam
Festivalperiode: Dit festival organiseert meerdere vertoningen per jaar
Intieme vertoningssessies met Q&A in Amsterdam voor korte animaties, documentaires en fictiefilms van aanstormend talent. Jaarlijks is er een feestelijke awardceremonie in EYE voor verschillende categorieën korte films tot maximaal 20 minuten. Je mag inzenden zolang je (nog) niet een film van 70 minuten of langer op je naam hebt staan.

Ontbreken er filmfestivals of heb je een andere tip?

We werken dit overzicht geregeld bij en kunnen de input van documentairemakers daarbij goed gebruiken. Stuur je filmfestivaltip naar redactie@2doc.nl en wij zullen ernaar kijken. Bedankt!

Meer voor makers