Benieuwd wat er de komende tijd zoal te zien is bij de publieke omroep? De redactie tipt alvast vijf documentaires die in de loop van de maand november te zien zijn.

Vodu (AVROTROS)

Actrice en presentatrice Dzifa Kusenuh wordt geplaagd door dromen die soms angstaanjagend werkelijk worden. Volgens haar vader, diepgeworteld in het voodoogeloof, zijn het visioenen, zoals hij die zelf vaak krijgt. Hoewel de dromen haar bang maken en haar ervan weerhouden om het geloof van haar vader te omarmen, besluit ze toch om met hem af te reizen naar de geestenwereld van Ghana.

Deze documentaire van Eva van Weeghel biedt een mooi verslag van Kusenuhs boeiende en soms ontroerende ontdekkingsreis, waarin ze haar angsten overwint en op nieuwe manieren in contact komt te staan met haar voorouders. De woorden van Kusenuhs vader raken en stellen gerust: 'Als ik niet meer op aarde ben, ben ik niet dood.'

Regie: Eva van Weeghel
Maandag 11 november om 23.15 uur op NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl

Nomade in Niemandsland (Omroep ZWART)

Een portret van de Caribische kunstenaar en filmmaker Felix de Rooy. Een creatieve pionier, die als eerste in het Nederlandse Koninkrijk met zijn kunst vrijuit vertelt wat het betekent om queer en Caribisch te zijn. Ondanks de relevantie van zijn werk, blijft hij lange tijd een buitenbeentje in de witte kunstwereld. Sterker nog: hij zweefde er veelal omheen.

Maar Hester Jonkhouts documentaire confronteert de kijker met de onvoorspelbaarheid van het leven:  door veranderend maatschappelijk bewustzijn, kijken jonge makers van kleur terug en ontdekken zij op wiens schouders zij staan. Ineens krijgt De Rooy de erkenning die hem toekomt en in 2023 volgt een grote overzichtstentoontselling in het Stedelijk Museum Amsterdam. 

Regie: Hester Jonkhout
Donderdag 14 november om 22.20 uur op NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl

The Stones en Brian Jones (NTR)

Op veertienjarige leeftijd ontmoette regisseur Nick Broomfield hem toevallig in de trein. Brian Jones was als één van de oprichters van The Rolling Stones in 1962 op het hoogtepunt van zijn succes, met de wereld aan zijn voeten. Frontman was hij niet, maar desalniettemin gold hij als de muzikale én zakelijke bandleider. Totdat hij in 1969 de band moest verlaten als gevolg van zijn verslavingen. 

Hoe hij aan zijn einde kwam, dat weten de meesten wel: hij verdronk in z'n eigen zwembad, op 27-jarige leeftijd. Speculaties over moord doen nog altijd de ronde, maar krijgen in deze docu geen aandacht. Die gaat vooral uit naar het leven van Jones en de invloed die hij had op het succes van the Stones. En die is onbetwistbaar. Het archiefmateriaal is vorstelijk, uiteraard met beelden van hun legendarische concert in het Haagse Kurhaus, dat in de eerste tien minuten al totaal uit de hand loopt. 

Regie: Nick Broomfield
Dinsdag 19 november om 22.40 uur op NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl

Agent of Happiness (De Boeddhistische blik)

Wat is geluk? En kun je dat met cijfers vatten? In het boeddhistisch koninkrijk Bhutan wel. Hier heeft men de “bruto nationaal geluks-index” uitgevonden om te meten hoe gelukkig de bevolking werkelijk is.

De IDFA Primeur Agent of Happiness volgt de geluksonderzoekers Amber en zijn collega Guna, die van deur tot deur gaan om mensen naar hun geluk te vragen middels interviews en formulieren. Op basis van de resultaten worden vijfjarenplannen opgesteld voor de verdere ontwikkeling van het land. Een adembenemende reis door het Bhutanese landschap en een herinnering aan de kwetsbaarheid en schoonheid van geluk.

Regie: Arun Bhattarai en Dorottya Zurbó
Donderdag 21 november om 22.20 uur op NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl

Nice Ladies (HUMAN)

Nice Ladies is een cheerleadergroep die bestaat uit Oekraïense 50-plussers. De leden doen er alles aan om zich stevig vast te houden aan hun hechte vriendschap in een land dat verscheurd is door oorlog. Allen staan ze voor onmogelijke keuzes. Sommigen vluchten naar Nederland, anderen blijven achter in hun moederland. Ondanks de terreur, het verdriet en de survivor’s guilt proberen de vrouwen contact te houden om de hoop niet te verliezen.

De Oekraïnse regisseur Mariia Ponomarova raakte gefascineerd door de groep na het zien van een televisiereportage. Ze benaderde de vrouwen voor een documentaire, maar door de Russische invasie in Oekraïne werd het een andere film dan ze voor ogen had. Indrukwekkend is hij desalniettemin. 

Regie: Mariia Ponomarova
Vrijdag 28 november om 22.20 uur op NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl