2Doc:

Agent of Happiness

KRO-NCRV

Wat is geluk? En kun je dat met cijfers vatten? In het boeddhistisch koninkrijk Bhutan is dat precies wat ze doen. Hier heeft men de “bruto nationaal geluks index” uitgevonden om te meten hoe gelukkig de bevolking werkelijk is.

2Doc: Agent of Happiness

Donderdag 21 november 2024

NPO 2, 2Doc.nl en NPO Start 22.20 uur

Over deze documentaire

Lange tijd was Bhutan gehuld in mysterie. Tot het land in 2008 een constitutionele boeddhistische monarchie werd. De afgelopen jaren is Bhutan steeds bekender geworden vanwege haar ontwikkelingsfilosofie en de abstracte wetenschap van geluk, te meten met de “bruto nationaal geluksindex”, dat in de jaren '90 door de koning werd gecreëerd. Binnen Bhutan wordt het geluk van de burgers gemeten door geluksonderzoekers die door het land reizen en de lokale bevolking een formulier voorleggen. Op basis van de resultaten worden vijfjarenplannen opgesteld voor de verdere ontwikkeling van het land. 

De IDFA Primeur Agent of Happiness volgt Amber en zijn collega Guna als agenten van deur tot deur om mensen naar hun geluk te vragen. We volgen hen op een adembenemende reis door het Bhutanese landschap en worden herinnerd aan de kwetsbaarheid en schoonheid van geluk.

Regie: Arun Bhattarai en Dorottya Zurbó
Omroep: Boeddhistische Blik (KRO-NCRV)

Meer documentaires over Boeddhisme