Het is een van de meest bizarre kunstroven ooit. Een groep Roemeense vrienden heeft in 2012 slechts 2 minuten en 48 seconden nodig om zeven wereldberoemde meesterwerken te stelen uit de Rotterdamse Kunsthal. De buit is miljoenen waard, maar hoe verkoop je een Picasso of Monet en aan wie? 'Kunstroof' reconstrueert de gebeurtenissen op basis van archiefmateriaal, interviews en geacteerde scènes.

2Doc: Kunstroof

Donderdag 17 oktober

NPO 2, 2Doc.nl en NPO Start 22.20 uur

Meer over deze documentaire

De Rotterdamse kunstroof wordt wereldnieuws. Iedereen is het erover eens dat de geraffineerde inbraak het werk moet zijn van doorgewinterde kunstrovers. Maar wie zijn deze jongens? De politie tast maandenlang in het duister totdat er bericht komt uit Boekarest dat de dieven gevonden zijn. Het blijken eenvoudige Roemeense criminelen, die geen idee hebben wat ze zich op de hals hebben gehaald. Ze hebben geen verstand van kunst en zeker niet van het verkopen ervan.

Regisseur Jorien van Nes brengt in Kunstroof de spraakmakende diefstal in al zijn spannende details tot leven. Interviews met Nederlandse en Roemeense rechercheurs, justitie- en kunstexperts geven inzicht in de boven- en onderwereld binnen de kunst. Het verhaal rondom de roof wordt tot leven gebracht door de nagespeelde verklaringen van de dieven, op basis van de originele transcripties van politieverhoren.

Over de maker
Jorien van Nes (1971) is regisseur van films en documentaires. Van Nes begon bij het VPRO-programma Waskracht!, waar ze experimenteerde met de grenzen tussen feit en fictie. Sindsdien maakt ze dramaproducties zoals Den Helder (Gouden Kalf, 2008) en A Long Story (2013) en documentaires zoals With Love from Russia (2013), Defending Brother No.2 (2017) en Goede moeders (2021).

Regie: Jorien van Nes
Omroep: VPRO
Producent: Submarine

Eerder werk van deze maker op 2Doc.nl

Meer misdaaddocumentaires