De taxioorlog

4. Het vonnis

PowNed

De officier van justitie die het onderzoek naar de taxicentrale doet, zet zijn computer bij het vuilnis. Een taxichauffeur brengt de computer naar Peter R. de Vries. Dat zorgt voor opnieuw een wending in het onderzoek, waarbij Mieremet gelinkt wordt aan de 'criminele' top van de taxicentrale.

De taxioorlog

Te bingen vanaf maandag 19 augustus op NPO Start en 2Doc.nl

Wekelijks vanaf maandag 2 september op NPO 3 21.20 uur

Ga naar de afleveringen

Meer over deze documentaireserie

Chaos, geweld en corruptie waren de ingrediënten van een heftige taxioorlog die woedde in Amsterdam aan het begin van deze eeuw. De nieuwe vierdelige documentaireserie biedt een onthullende blik achter de schermen van een sector die werd verscheurd door een nieuwe landelijke taxiwet in 2000.

De hoofdstad verandert in een ware oorlogszone, met woedende taxichauffeurs die de strijd aangaan met wethouders en ministers en zelfs met elkaar. Mishandelingen, klemrijden van taxi's en maffiapraktijken zijn aan de orde van de dag, terwijl de top van de Taxi Centrale Amsterdam (TCA) wordt gearresteerd wegens corruptie.

Voor het eerst delen oud-minister Netelenbos, de voormalige recherchechef, én de taxichauffeurs, waaronder Jan Hartog en Cees Meester, hun verhalen, samen met bekende gezichten als onderzoeksjournalist Sander 't Sas, misdaadverslaggever John van den Heuvel en Royce de Vries. Ze vertellen hoe de overheid compleet de controle verliest en hoe de strijd om geld en macht leidt tot een explosieve confrontatie.

De nieuwe docu-serie neemt de kijker mee in een donkere periode waarin de Amsterdamse taxiwereld helemaal op zijn kop staat. Chauffeurs vechten voor hun bestaan, terwijl de overheid de grip verliest. Het resultaat is een ongekende chaos, geweld en corruptie in de hoofdstad.

'De taxioorlog' is gebaseerd op de podcast van BNR Nieuwsradio.

Regie: Joey Boink
Producent: Signal.Stream
Omroep: PowNed

Meer over dit onderwerp

Meer over Amsterdam