Droomdorp

3. Sterke wortels

VPRO

Eindelijk kunnen de bewoners in hun huizen trekken, al is het droomdorp nog lang niet klaar. In de klei en modder worden de eerste boompjes geplant en voor sommigen komen al stukjes van de droom uit.

Droomdorp (5x40 minuten)

Wekelijks vanaf maandag 26 augustus

NPO 2, 2Doc.nl en NPO Start (VPRO) 22.15 uur

Ga naar alle afleveringen

Meer over deze docuserie

In 2018 tekenen 82 huishoudens in op Het Eemgoed, een project op een stuk grond van 7 hectare met nieuwe woningen, gezamenlijke moestuinen en een gemeenschapshuis; een dorpslandgoed waar duurzaamheid, de natuur en voor elkaar zorgen centraal staan. De initiatiefnemers van het project, Sant en Solange, gaan er zelf ook wonen. Het wordt pionieren in de polder, ze zullen alles nog met elkaar moeten uitvinden. Van welke groenten er in de moestuin verbouwd gaan worden tot hoe ze samen beslissingen zullen nemen over alles wat er op hun dorpslandgoed gebeurt.

Alle bewoners brengen hun eigen wensen en dromen mee. Martin wil zich na zijn pensioen vol op de moestuinen stort en daarbij zo duurzaam mogelijk te werk wil gaan. Elly heeft vanuit haar werk veel bestuurservaring en daarmee ideeën over hoe de gemeenschap het beste samen beslissingen kan nemen. En Tom en Tjarde hopen dat de andere bewoners een beetje kunnen helpen met de zorg voor hun zoontje Phil.

Corona zorgt al snel voor de eerste tegenslag en een forse vertraging van het project. Initiatiefnemers Sant en Solange worstelen als medebewoners én aanspreekpunt voor de voortgang van de bouw met de verschillende petten die ze op hebben. Als de bewoners eindelijk de sleutel van hun huis krijgen, zorgt de modderpoel rond hun woningen nog niet voor euforie. Hoe nu verder? Hoe neem je beslissingen met 82 huishoudens, wie werkt er wanneer in de gezamenlijke moestuin en hoe duurzaam is duurzaam eigenlijk? Al snel blijkt dat, hoewel ze samen bergen werk verzetten en een hoop voor elkaar krijgen, er onderweg ook mensen hun eigen pad kiezen. 

Regie: Martijn Kieft
Omroep: VPRO

In de media

Meer over wonen