Corridors of Power:

1. Iran - Voor elk insect is er een bestrijdingsmiddel

VPRO

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog beloven wereldleiders dat er nooit meer zulke door de mens veroorzaakte wreedheden zullen plaatsvinden. Maar tijdens de Koude Oorlog worden dergelijke beloften regelmatig over het hoofd gezien onder het mom van geopolitieke wijsheid. Zo bleef Washington Sadam Hoessein militaire en economische steun bieden in zijn strijd tegen Iran, ondanks berichten over wreedheden van Hoessein tegen zijn eigen volk en het gebruik van Chemische wapens tegen Iraanse soldaten.

Waarschuwing: Deze serie bevat beelden die als schokkend kunnen worden ervaren

The Corridors of Power

Wekelijks vanaf woensdag 26 juni

NPO 2, 2Doc.nl en NPO Start 22.10 uur

Meer over deze documentaireserie

Oorlogen worden brutaler en dodelijker, niet alleen voor militairen, maar vooral voor burgers. Waarom wordt er op de ene plek wel internationale actie ondernomen, en op de andere niet? De voor een Oscar genomineerde Israëlische regisseur Dror Moreh (The Gatekeepers) onderzoekt hoe Amerikaanse leiders sinds de val van de Sovjet-Unie (toen de VS nog dé mondiale supermacht waren) zijn omgegaan met genocides, oorlogsmisdaden en massale wreedheden in landen als Irak, Libië, Rwanda en Syrië. Waarom slaagden zij er herhaaldelijk niet in om genocide en misdaden tegen de menselijkheid te stoppen?

Invloedrijke personen als Henry Kissinger, Hillary Clinton, Madeleine Albright en Condoleezza Rice beschrijven de intense overleggen waaraan ze deelnamen en de overwegingen, ook privé, die uiteindelijk hun keuzes bepalen. Wat zijn de echte redenen achter hun beslissingen? Hebben ze ergens spijt van? En wat blijft er over van ‘verantwoordelijkheid om te beschermen’ en never again? Kunnen we een nieuw systeem ontwerpen om de fouten uit het verleden te herstellen?

Regie: Dror Moreh
Voice-over: Meryl Streep
Producent: Dror Moreh Productions
Omroep: VPRO

Alle afleveringen