Binnenkort te zien

Donderdag 4 jul. 2024 22:15 NTR

Moeder Suriname

De geschiedenis van Suriname zoals we die nog nooit gezien hebben. Met behulp van uniek ingekleurd archiefmateriaal, zoals beelden van Paramaribo uit 1915, vertelt regisseur Tessa Leuwsha het verhaal van een Surinaamse wasvrouw, gebaseerd op het leven van haar grootmoeder Fansi.

Zaterdag 6 jul. 2024 08:35 AVROTROS

Sabine Weiss - Een eeuw fotografie

De Zwitsers-Franse fotografe Sabine Weiss bouwde in het tijdsbestek van bijna een eeuw een monumentaal en divers oeuvre op. Weiss fotografeerde - net als collega's Robert Doisneau en Henri Cartier-Bresson - gewone mensen in hun alledaagse bestaan. Het beeld van een veranderende maatschappij dat zij zo schetste, maakte Sabine Weiss (1924-2021) tot een unieke getuige van de 20e eeuw.

Zondag 7 jul. 2024 22:10 EO

Wij & Zij

Waarom willen mensen bij een groep horen? Waarom willen zij zich onderscheiden van de ander? Om dit te begrijpen praten filmmaker Klaartje Quirijns en psychiater Zohra Acherrat met elkaar over Nederland, het land waar ze allebei opgroeiden. Ze stellen elkaar existentiële vragen: wie ben ik, wie ben jij, wie zijn wij samen en hoe vinden we onze weg in een samenleving die steeds verder polariseert?

Dinsdag 9 jul. 2024 13:40 NTR

Keeper

Psychologische zoektocht naar de motivatie en karaktereigenschappen van doelverdedigers: een jonge keeper uit Terschelling tijdens zijn zwaarste wedstrijd ooit, de oudste keeper van Nederland die maar blijft duiken, een keeper uit de Eredivisie Vrouwen, en de de voormalige doelman van het Syrische nationale elftal. Keeper en voetbaljournalist Sjoerd Mossou leert ons dat keepershandschoenen elke keer 'anders' uit de tas kunnen komen en commentator (en oud-keeper) Leo Oldenburger legt uit waarom keepers zoveel op brandweermensen lijken.

Dinsdag 9 jul. 2024 22:10 AVROTROS

De onverschrokken blik van kunstenaar Jamie Wyeth

Kunstenaar Jamie Wyeth is de zoon van een van Amerika's meest gewaardeerde kunstenaars Andrew Wyeth. Als telg uit een kunstenaarsfamilie moet Jamie (1946) er in de jaren zestig voor vechten om zich te onderscheiden van zijn beroemde vader en een eigen stijl en reputatie te vestigen. Hij portretteerde onder anderen J.F. Kennedy, Arnold Schwarzenegger, Rudolf Noerejev en Andy Warhol. De documentaire toont de excentrieke Wyeth aan het werk in zijn atelier, gelegen in het prachtige landschap aan de kust van het noordoosten van de VS.

Best bekeken docu's

Deze week populair

  • 2Doc:

    Jongens zonder thuis

    Jongens die in de jeugdinstellingen niet meer te hanteren zijn, worden bij het kleinschalige Wonen Met Kansen op weg geholpen naar een bestaan op eigen benen.

  • 2Doc:

    Het laatste woord

    De Nederlandse Jurriën zit al tien jaar vast in Tunesië voor de moord op zijn vrouw. Zelf zegt hij onschuldig te zijn, maar na een schimmig proces werd hij toch veroordeeld. Was dat wel terecht?

  • Valkenburg in de Geul

    De Hotelheld

    Al drie generaties bestiert de familie Laheij hotel Walram aan de oever van de Geul. Na de overstroming in 2021 is het hotel technisch failliet, maar van opgeven willen ze niets weten.

  • 2Doc:

    De presidentsdochter en de rijkste vrijgeboren vrouw (1/2)

    Begenadigd schrijfster Cynthia McLeod (1936) heeft zichzelf nog één laatste levensmissie gesteld: de geschiedenis van de slavernij en Elisabeth Samson (1715-1771) onder de aandacht brengen.

  • Meisjes van de Goede Herder

    In ongenade

    De rechter doet na drie jaar uitspraak in de rechtszaak. Lies gaat met een grafdeskundige naar Almelo. Daar doen ze op het voormalige kloosterterrein een vondst die veel argwaan wekt bij de gemeente.

  • Close Up

    Rietveldhuizen - Een meubel om in te wonen

    In 2024 viert het Rietveld Schröderhuis in Utrecht zijn 100-jarig bestaan. Gerrit Rietveld ontwierp en bouwde het huis in samenwerking met zijn geliefde en creatief partner Truus Schröder.

  • Meisjes van de Goede Herder

    Gevallen meisjes

    Drie oud-pupillen vertellen hoe ze in de jaren zestig in een van de tehuizen van de zusters van de Goede Herder terechtkwamen. De nonnen bleken meedogenloos streng.

  • 2Doc:

    Spijtmoeders

    Wat als je van je kind houdt, maar doodongelukkig bent in je rol als moeder? Een documentaire over moeders die, als ze opnieuw mochten kiezen, liever geen moeder zouden zijn.

  • Een goede dood

    Marte (26) krijgt na jaren wachten te horen dat een psychiater haar euthanasie gaat verlenen. Wil (78) heeft middel X in huis, maar zou liever euthanasie krijgen.

  • The Corridors of Power

    Irak - Voor elk insect is er een bestrijdingsmiddel

    Na WO II beloven wereldleiders dat er nooit meer zulke wreedheden zullen plaatsvinden. Tijdens de Koude Oorlog wordt deze belofte vaak vergeten, zoals bij de relatie tussen de VS en Saddam Hoessein.

  • Meer weten?

    🤍 documentaires?

    Sluit je aan bij 2Doc.nl, de grootste documentairecommunity van Nederland. Naast een indrukwekkend documentairearchief, zie je nieuwe docu’s hier als eerste voorbijkomen en kijk, lees, luister en praat je mee achter de schermen. Bekijk de wereld met andere ogen.