De Grieks-Cypriotische archeologe Rania Mihail en de Turks-Cypriotische patholoog Gulbanu Zorba werken met andere jongeren op het verdeelde eiland Cyprus voor de Commissie voor Vermiste Personen. Door het verleden bloot te leggen, hopen ze het eiland een betere toekomst te bezorgen. Ze realiseren zich echter terdege dat ze een zeldzaamheid zijn in hun verdeelde land. Hun hoop is vermengd met angst voor het opkomend nationalisme.
Ze zien hun werk als het begin van een mogelijke verzoening tussen de twee delen van Cyprus: één land, maar er zijn nog steeds twee checkpoints waardoor het van elkaar gescheiden, afzonderlijke gebieden blijven.
Hun ouders zwegen vooral over het verleden. Ze wilden vergeten. Maar juist dat vergeten zit verzoening volgens Rania en Gulbanu in de weg. Hun werk geeft hoop aan de getroffen families. 'Wij geven hun geliefden terug zodat ze een normale begrafenis kunnen krijgen volgens hun geloof. Een herdenkingsplek ook.'
Cyprus is het EU-lid waar een vredesmacht van de VN, de UNFICYP, al decennia een breekbare vrede bewaakt. Er is weinig voor nodig om oude wonden open te rijten. Het conflict over het recent gevonden gasveld ten zuiden van Cyprus spreekt boekdelen. Zowel de Grieks-Cyprioten als de Turks-Cyprioten eisen het gasveld op.
Regie: Nikolia Apostolou