2Doc Kort

Aanval op de Amazone

HUMAN

Het grootste regenwoud ter wereld wordt vernietigd. Terwijl we het hard nodig hebben om de klimaatverandering beperkt te houden. Journalist Elaíze Farias neemt ons mee door de Amazone.

Afgelopen week in het nieuws: de hoeveelheid broeikasgassen kunnen teruggebracht worden tot vooroorlogs niveau, wanneer we maar genoeg bossen planten. En: daar is genoeg ruimte voor op onze aarde.

Maar dan een ander bericht dat in dezelfde week verscheen: Ontbossing in het Braziliaanse deel van het grootste regenwoud ter wereld, de Amazone, is in de maand juni met 88% toegenomen. De ontbossing lijkt in een stroomversnelling geraakt nu de Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro legale en illegale ontbossing aanmoedigt, terwijl hij zijn eigen overheidsorgaan dat de Amazone moet beschermen, langzaam vleugellam maakt. Zo daalde het aantal uitgedeelde boetes en inspecties dit jaar spectaculair.

Journalist Elaíze Farias, hoofdpersoon in de 2Doc Kort, ziet het met lede ogen aan. Het door haar opgerichte Amazone Real  is het enige persbureau dat de ontwikkelingen in het hele Amazone-gebied verslaat. Vanuit Amazone-hoofdstad Manaus probeert ze de inheemse volkeren die in de Amazone leven zichtbaar te maken. Want niet alleen de bossen, maar ook mensen lijden onder de groeiende landbouw. Zij worden bedreigd, verjaagd, vergiftigd, uitgemoord, of lopen massaal ziektes op die cultivering en contact met mensen met zich meebrengen.

Zo schatte een leider van het inheemse Yanomami-volk dat er op dit moment twintigduizend mijnwerkers illegaal hun beschermde land bewerken - in Noord-Brazilië op de grens met Venezuela. De goudzoekers gebruiken kapitaal van rijke investeerders om de gebieden te ontginnen. Daarbij kappen ze bommen, vervuilen ze rivieren en jagen ze wild weg waar de Yanomani op jagen.

Zowel langs legale als illegale wegen worden de rechten van de indianen ondermijnd. Daarmee is het voortbestaan van de indiaanse culturen in het geding. En dat van de bossen, waarin zij leven. Waarmee de uitdaging om de C02-uitstoot wereldwijd terug te brengen een stuk groter wordt.

Aanval op de Amazone