2Doc:

People We Come Across

EO

Een grootscheeps onderzoek naar vaccins voert ruim 700 Finse toeristen naar Benin in West-Afrika. Eenmaal aangekomen willen ze de plaatselijke bevolking ook persoonlijk helpen, maar is die hulp welkom?

De Finse tropenarts Anu Kantele doet al jaren onderzoek naar vaccins tegen diarree in Benin, West-Afrika. Zo’n vaccin kan de levens van miljoenen kinderen in ontwikkelingslanden redden, de status van vrouwen verbeteren en de bevolkingsgroei remmen. Voor haar nieuwste onderzoek doet ze een landelijke oproep voor vrijwilligers, en met succes. Ruim 700 Finse toeristen reizen een paar maanden later af naar Benin, West-Afrika, voor een onvergetelijke vakantie-ervaring. De documentaire ‘People We Come Across’ onthult een unieke culturele uitwisseling en legt ongenadig bloot hoe mensen – ondanks hun goede bedoelingen – met hun wens te helpen onbedoeld schade kunnen berokkenen.

Regie: Mia Halme

Goed bedoelen en goed doen

De toeristen in ‘People We Come Across’ bouwen een band op met de inwoners van het dorpje Grand-Popo, en worden zo ook geconfronteerd met de armoede waarin zij leven. Allemaal willen ze helpen, vaak door geld te doneren. Maar als één van de jongens uit het dorp niet meer naar school kan omdat zijn donateur plotseling overlijdt, wordt duidelijk dat ook aan de beste bedoelingen een keerzijde zit. Deze artikels en docu’s gaan over de de dunne lijn tussen goed bedoelen en goed doen.

De centen van Knegsel

Regie: Marieke Widlak

De grootouders van Marieke Widlak vragen haar om hun plek over te nemen in een ontwikkelingshulprelatie met de Indiase priester Christopher Bara. Marieke twijfelt. Kun je eigenlijk wel ‘goed doen’ voor anderen? Of doe je dit uiteindelijk vooral voor jezelf? In deze documentaire onderzoekt ze of ontwikkelingshulp nog wel van deze tijd is. Op deze pagina vind je ook een interview met regisseur Marieke Widlak. ‘Ik hoop dat ik de kijker aan het denken kan zetten over hun aandeel in een gelijkwaardigere wereld.’

Column: meededogen of medelijden

Door: Sunny Bergman

In deze column heeft Sunny Bergman het over het spanningsveld tussen naastenliefde en het ‘white saviour complex’, een term die wordt gebruikt voor witte mensen die hulp bieden aan niet-witte mensen, maar dan (vaak onbedoeld) op een zelfzuchtige manier. Probeer dit te vermijden door je te verdiepen in de behoeften van de mensen die je wil helpen. En regel nummer één: doe het niet alleen als je het ook op Instagram kan zetten.

OneWorld: de romantisering van vrijwilligerswerk

Door: Tamara Hartman

Elk jaar gaan er duizenden mensen naar arme landen om daar vrijwilligerswerk te doen in weeshuizen. Een mooie gedachte, maar niet altijd even eerlijk en duurzaam. De gebruiken en behoeften van de lokale bevolking worden vaak genegeerd, de kinderen hebben meer kans op hechtingsproblematiek en de weeshuizen worden regelmatig in verband gebracht met uitbuiting. Dit artikel van OneWorld legt haarfijn uit waar de pijnpunten zitten, en maakt je bekend met termen als 'poverty porn' en 'voluntourism'. 

Meer documentaires over mensen met en missie