In de ban van de bom is een documentaire over klokkenluider Frits Veerman, die in de jaren zeventig de atoomspionage bij Urenco naar buiten bracht. Hij vertelde dat zijn Pakistaanse collega Abdul Khan nucleaire gegevens het land uit smokkelde. De spionage door Khan leidt ertoe dat Pakistan zich ongestoord kan ontwikkelen tot atoommacht en uiterst gevoelige informatie wordt doorverkocht aan landen als Iran en Noord-Korea. Dat Veerman de omstreden praktijken van zijn collega aan het licht brengt, wordt hem niet in dank afgenomen. Veerman werd ontslagen.
(Inter)nationale en commerciële belangen van politiek en bedrijfsleven gaan schuil achter de onthulling. De Nederlandse overheid zou hebben meegewerkt aan het gecontroleerd laten lekken van de geheime gegevens. Wat volgt is een duizelingwekkend rookgordijn dat tot op de dag van vandaag is opgetrokken.
Frits wordt ontslagen, koudgesteld door bazen en collega’s. Hij wordt vastgehouden door de voormalige AIVD en moedwillig genegeerd door de overheid wanneer hij om openbaarheid vraagt van documenten die zijn onrechtmatige behandeling kunnen bevestigen. Sindsdien voerde hij een niet aflatende strijd om de waarheid boven water te krijgen en zijn naam te zuiveren. Totdat hij op 23 februari 2021 onverwachts overleed.
De documentaire ‘In de ban van de bom’ stemt tot nadenken over de basis van onze democratische rechtsstaat en de verhouding tussen overheid en burger. Het is vooral een moedig en beklemmend portret van een eenling die zijn machtige meerderen ter verantwoording probeert te roepen.
Regie: Frans Bromet