2Doc

Sur l'Adamant

HUMAN

De met de prestigieuze Gouden Beer bekroonde documentaire 'Sur l'Adamant' van de Franse regisseur Nicolas Philibert neemt de kijker mee aan boord van de Adamant. Dit drijvende gebouw aan de Seine in het hart van Parijs vangt volwassenen op die lijden aan een psychiatrische aandoening en biedt een veilige haven in de Franse metropool.

2Doc: Sur l'Adamant

Maandag 2 september

NPO 2, 2Doc.nl en NPO Start 23.08 uur

Meer over deze documentaire

Het behandelende team van de Adamant zet zich ten volle in en biedt zo goed mogelijk weerstand aan de achteruitgang en ontmenselijking van de psychiatrie.

Regisseur Philibert laat de kijker kennismaken met de patiënten en verzorgers die elke keer opnieuw de strijd aangaan met hun dagelijkse realiteit. De empathische documentaire schetst een warm portret van zowel de vaste bezoekers van de boot als de medewerkers, die op de Adamant samen allerlei activiteiten ondernemen zoals koken, tekenen en praten over voetbal.

Het is een plek waar de passagiers als mens worden gezien, en niet als psychiatrische patienten. Mensen met interesses, mensen met talenten.Door de observerende stijl van de documentaire leert de kijker zowel de patiënten als de toegewijde medewerkers steeds beter kennen. 

De documentaire werd geregisseerd door Nicolas Philibert, bekend van de succesvolle documentaire Être et avoir uit 2002. Sur L’Adamant won op het Internationale Filmfestival van Berlijn de Gouden Beer.

Regie: Nicolas Philibert
Omroep: HUMAN
Producent: TS Productions

Lees het interview met regisseur Nicolas Philibert

Meer over dit onderwerp

Meer over psychologie