Dit keer wilden we de focus op plastic hebben, afval, de plastic soep. In de eerste lockdown heb ik al een researchgesprek gedaan met een hoofdpersoon. We stonden in de startblokken om te gaan draaien maar om persoonlijke redenen moest de beoogde hoofdpersoon helaas afzeggen.
Met het Climate Clip-project, gestart tijdens de film JovannaForFuture was ik al in aanraking gekomen met kinderen die zie in actie komen tegen de hoeveelheid plastic in de zee bij Curacao. We hebben het onderwerp nu heel visueel kunnen belichten door iemand te volgen die zich bezighoudt met schildpadden en afval in de oceaan. Een nieuwe wereld die zich opent.
De oude hoofdpersoon viel dus uit en je moest op zoek naar een nieuw iemand. Hoe heb je Julieta, die zo uitgeproken is in haar boodschap die we kennen van Greta Thunberg, daarna gevonden?
Doordat de hoofdpersoon was uitgevallen en ik op zoek moest naar iemand anders, dacht ik meteen aan Curacao. Dat kwam door het project Climate Clips. Voor dat project heb ik kinderen wereldwijd dezelfde filmopdracht gegeven over het klimaat. Ze moesten aan de slag met vragen als: wat betekent natuur voor mij? Wat denk ik dat er misgaat en wat er anders kan? Welk gevoel roept dat bij me op? In JovannaForFuture was dat om het verhaal een bredere bedding te geven dan alleen een Nederlands kind dat iets doet aan het klimaat. Het bleek zo bijzonder dat ik het per kind heb gemonteerd naar de Climate Clips. Daar zat een jongen tussen die uit Curacao kwam en zich heel erg bezighield met plastic. Hij was er uiteindelijk niet meer zo mee bezig. Via een item van het Jeugdjournaal zag ik hoe Julieta bezig was met het redden van schilpadden en heb gevraagd of ze een verhaal te vertellen had om deze film over te maken. Ze is heel gepassioneerd om dit verhaal te vertellen en haar boodschap te delen: haar verhaal lijkt op dat van Greta, maar heeft wel echt een eigen insteek. Haar insteek is echt de oceaan: daar heeft ze oprechte gevoelens voor om voor te zorgen en wil oceanografie gaan studeren.