Nu het klimaat verandert is de tijd rijp voor experimenten in de landbouw. In Limburg maken ze al wijn, wordt het geen tijd de aardappel en de suikerbiet in te ruilen voor de nectarine of de perzik? Of moeten we nog een stap verder denken, Nederlandse rijstvelden? Vanaf 2 oktober in DOCS: Sawa’s in de polder. Een documentaire van Romanee Rodriguez.

In de Vrouw Vennepolder, een Zuid-Hollands stuk veengrond op een steenworp afstand van Leiden is een bijzonder experiment aan de gang. Coöperatie Het land van ons heeft daar een stuk land opgekocht en samen met wetenschappers van de Universiteit Leiden en Wageningen zijn ze begonnen aan een groot avontuur: Nederlandse rijstteelt.

Het Hollandse landschap zou er in de toekomst namelijk wel eens heel anders uit kunnen gaan zien. Met een warmer klimaat kunnen nieuwe planten, dieren en insecten zich hier thuis gaan voelen en moeten boeren misschien wel overstappen op heel andere gewassen. Maar volgens ecosysteem ecoloog Maarten Schrama is daar veel onderzoek voor nodig:

“…bedrijven stappen natuurlijk niet in zoiets super ongewis als een rijstsector die helemaal nog niet bestaat, dat duurt tien, vijftien jaar voordat dat ontwikkeld is.”

Daarom zijn ze in de Vrouw Vennepolder niet alleen aan het experimenteren met rijstteelt maar zijn ze ook op zoek naar een nieuw verdienmodel. Het eerste doel: een rijstsoort vinden die het goed doet in het Nederlandse klimaat en die een flinke oogst oplevert. Het water in de rijstvelden staat 15 centimeter hoog en dus laten ze ook vissen los, de zuidafrikaanse meerval, goed tegen de muggen en voor de bemesting van de rijstplanten. Het ziet er allemaal heel rooskleurig uit, maar dan hebben ze pech:

“… het moet wel een beetje droog worden, dacht. Het moet wel een beetje droog worden, het moet een beetje droog worden,… maar op een gegeven moment, dan is gewoon dat stuifmeel op en dan ligt alle stuifmeel in het water en dan zit, dan is er geen enkel bloempje bestoven.

Maar de onderzoekers laten zich niet uit het veld slaan en het volgend voorjaar wordt er opnieuw rijst aangeplant, 32 verschillende soorten! Gaat het lukken een mooie rijstoogst van de velden te halen en de vis naar de rokerij te brengen? Je hoort het in Sawa’s in de polder, vanaf woensdag 2 oktober in de feed van DOCS en op alle podcastplatforms. Een documentaire van Romanee Rodriguez.

Credits

DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Mina Etemad. Meer informatie: 2doc.nl/docs. Vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl