"Wij waren de eerste generatie van een andersoortige vrouw, die een ander leven ging leiden ook", aldus een van de oprichtsters van een Amsterdams café speciaal en alleen voor vrouwen. Eind jaren '70 streek daar een groep stijlvolle feministen neer en nu is het voortbestaan van het inmiddels befaamde café Saarein onzeker. Twee jonge barvrouwen zijn vastbesloten de boel voort te zetten en starten een crowdfundactie.

Credits


Een documentaire van Lisa Lotens. Hulp bij samenstelling: Ard Kok. Eindmix en stemregie: Alfred Koster. Productie: Jessica van Beek. Eindredactie: Remy van den Brand.

Het archiefmateriaal dat is gebruikt komt onder meer uit de documentaire De stad was van ons: radicaal feminisme in de jaren zeventig van Netty van Hoorn, het queer archief IHLIA en Beeld en Geluid. De crowdfundcampagnevideo is gemaakt door Jorien Voogt. De fragmenten van de band Linda Luxaflex komen van de vrouwen zelf. 

Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (fondsbjp.nl).

DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Mina Etemad. Meer informatie: 2doc.nl/docs. Vragen of reacties kun je sturen naar: docs@ntr.nl