De vader van programmamaker Romanee Rodriguez overleed in februari 2024. Hij woonde in Colombia. Romanee vertrok kort voor zijn overlijden hals over kop naar Bogota om samen met haar zus, haar moeder en zijn Colombiaanse familie aan zijn sterfbed te zitten. Zij had tot dat moment eigenlijk nooit nagedacht over wat afscheid nemen of rouw met je kan doen. In de documentaire Doodzonde onderzoekt ze hoe dat eigenlijk gaat, sterven en ze probeert betekenis te ontdekken in de roerige laatste weken van haar vader. Vanaf 24 juli in DOCS.

Romanee Rodriguez en haar familie kwamen begin 2024 in de voor hen onbekende wereld van de ongeneselijke zieke terecht. De meeste mensen weten vaak niet hoe ze zich in deze tijdelijke wereld moeten handhaven. Er is geen plattegrond of handleiding voorhanden. Hoe praat je met elkaar over leven en dood in deze essentiële fase? Romanee besluit een arts te raadplegen die veel ervaring heeft met de laatste levensfase, Sander de Hosson. Hij vertelt haar onder andere hoe sterven er fysiek vaak uitziet:

…dan krijgen mensen een heel typisch adempatroon, dat kan wel 10 tot 40 seconden stoppen met ademhalen en wij vertellen dat ook altijd… Dat hoort bij sterven …Het is gewoon hetzelfde patroon bij iedereen.

De laatste levensfase heeft waarde voor zowel de ongeneselijk zieke als ook voor de familie. Maar wat nou als het in de laatste levensfase niet lukt om betekenis te geven aan het leven en om in verbinding met elkaar te staan? Romanee’s vader is overleden en de familie is in ruzie met elkaar achtergebleven. De laatste essentiële fase was chaotisch en rampzalig. Hoe en waar vind je dan houvast om betekenis en verbinding te vinden?

Sander de Hosson: Ik vind het afscheid nemen vind ik zo belangrijk voor de patiënt zelf, maar ook vooral voor zijn familie, dat ik dat ook altijd zeg: weet je morgen is die misschien slaperig reageert hij niet meer op jou. Neem nu afscheid, gewoon op dit moment. Zeg hoeveel je van hem gehouden hebt en hou elkaar vast.


Meer dan de helft van de Nederlanders had beter afscheid had willen nemen van een dierbare door over de dood te praten.

In een indringende monoloog neem Romanee ons mee in de gebeurtenissen die zich afspeelden in het ziekenhuis in Bogota. Doodzonde is vanaf woensdag 24 juli te beluisteren in de feed van DOCS of in je favoriete podcastapp.

Credits

DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Mina Etemad. Meer informatie: www.2doc.nl/docs.