Binnenkort te zien

Dinsdag 28 mei 2024 22:39 AVROTROS

In the spirit of Calder

Kunst is altijd een reis en Alexander Calder is de gids bij een ontdekkingsreis om het proces van het maken van kunst te onderzoeken. De drie hedendaagse kunstenaars Rosa Barba, Žilvinas Kempinas en Ernesto Neto traden in de voetsporen van Calder in zijn atelier op het platteland van Frankrijk. Allemaal delen ze een voorliefde voor landschappen en grote steden. Regisseur Marjoleine Boonstra ontrafelt in een poëtisch en beeldend essay hoe elementen als zwaartekracht, ruimte, tijd, geluid en het gebruik van eenvoudige materialen versmelten tot kunstwerken die mensen met elkaar willen verbinden.

Donderdag 30 mei 2024 22:30 BNNVARA

Thuisfront

Wat betekent de oorlog met Rusland voor een Oekraïens gezin? Hoe is het voor een doorsneegezin om op de vlucht te moeten voor het oorlogsgeweld? Oekraïense filmmakers Anna Ilchenko en Anna Yutchenk trekken maandenlang op met de familie Lymar; vader, moeder, vijf kinderen en twee chihuahua's. Op zoek naar veiligheid ontvluchten ze hun thuisdorp aan de Russische grens naar Mshanets, een boerendorp aan de andere kant van het land. Hier knappen ze een oud, vervallen huis op. Maar als de verbouwing er bijna op zit, is de familie verdwenen. Waarom?

Zaterdag 1 jun. 2024 07:40 AVROTROS

Sean Connery - De James Bond paradox

De Schotse acteur Sean Connery maakte een verpletterende indruk toen hij in 1963 voor het eerst de rol van geheim agent James Bond speelde in Dr. No. Het wereldwijde succes vormt paradoxaal genoeg het begin van Connery's zoektocht naar rollen in andere films met meer diepgang. Pas in de loop van de jaren 80 vindt hij echt zijn draai in rollen waarin hij de charismatische, oudere mentor van jonge acteurs vertolkt.

Dinsdag 4 jun. 2024 22:39 NTR

Onder druk van activistische groepen wordt kunst steeds vaker gecanceld om ideologische redenen, vanwege 'culturele toe-eigening' of vanwege het verlangen naar een 'safe space'. De kleur en gender van de kunstenaar lijken daarbij allesbepalend te zijn. Hoe verhoud je je hiertoe als kunstenaar? Is dit een verontrustende ontwikkeling of juist een teken van emancipatie? En wat betekent het voor de vrijheid van expressie? Regisseur Karin Junger onderzoekt dit met Anne-Fay Kops, Ted van Lieshout, Angel-Rose Oedit Doebé, Raymi Sambo, Boris van Berkum, Marian Markelo, Stephan Sanders en Thomas Chatterton Williams.

Woensdag 5 jun. 2024 15:00 NTR

In het digitale tijdperk van Instagram en haarscherpe foto's op de mobiele telefoon blijft de polaroidfoto onverminderd populair. Waarin schuilt toch de magie van deze inmiddels ouderwetse techniek? Is het omdat het beeld langzaam opdoemt? Zijn het de onvoorspelbare kleuren? Het feit dat er maar één uniek exemplaar van is? Filmmaker Willem Baptist verkent in deze documentaire de visionaire genialiteit van dr. Edwin H. Land, de man die in 1948 de polaroidcamera introduceerde. En hij filmt de mensen die zijn instant droom levend houden.

Best bekeken docu's

Deze week populair

  • S10-dat het goed blijft gaan met mij

    Linda Hakeboom en Rolf Hartogensis volgen twee jaar lang het leven van Stien den Hollander, artiestennaam S10. Hoe is het om altijd naar zwarte bladzijden uit je verleden gevraagd te worden?

  • 2Doc:

    Spijtmoeders

    Wat als je van je kind houdt, maar doodongelukkig bent in je rol als moeder? Een documentaire over moeders die, als ze opnieuw mochten kiezen, liever geen moeder zouden zijn.

  • Een goede dood

    Marte (26) krijgt na jaren wachten te horen dat een psychiater haar euthanasie gaat verlenen. Wil (78) heeft middel X in huis, maar zou liever euthanasie krijgen.

  • 2Doc:

    Peter en Erik: Een nieuwe broer (1/2)

    Als Peter 17 jaar is komt hij er toevallig achter dat hij een tweelingbroer heeft. Peter en Erik zijn na hun geboorte gescheiden geplaatst voor adoptie. Waarom is dit gebeurd?

  • 2Doc:

    Peter en Erik: Ze dachten dat ze God waren (2/2)

    De tweelingbroers Peter en Erik gaan op onderzoek waarom ze na hun geboorte gescheiden geadopteerd zijn. Waren zij onderdeel van een sociaal experiment?

  • 2Doc:

    Moederhart

    Nog elke week neemt de 92-jarige Tineke haar zestigjarige, meervoudig gehandicapte zoon mee om samen te gaan zwemmen. Maar hoe lang houdt ze deze mantelzorg vol?

  • 2Doc:

    Daughter of Genghis

    Documentaire waarin de vurige nationalist, feminist en alleenstaande moeder Gerel Byamba jarenlang gevolgd wordt. Zij leidt een vrouwenbende in de onderwereld van de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar.

  • 3LAB

    Storm om mij heen

    De negentienjarige hiphopartiest Stien den Hollander, S10, raakte verstrikt in de mallemolen van de GGZ, maar kwam daar sterker uit en wil nu anderen helpen door middel van haar muziek.

  • 2Doc:

    Ukraine's War:The Other Side

    In deze documentaire wordt de gerenommeerde journalist en filmmaker Sean Langan gevolgd terwijl hij, met gevaar voor eigen leven, vanuit Rusland verslag doet van de oorlog in de Oekraïne.

  • DocTalks: Spijtmoeders

    In de documentaire 'Spijtmoeders' (VPRO) van regisseur Milou Gevers komen drie vrouwen aan het woord die achteraf liever geen moeder zouden zijn. Ersin Kiris spreekt met Milou Gevers over haar documentaire.

  • Meer weten?

    🤍 documentaires?

    Sluit je aan bij 2Doc.nl, de grootste documentairecommunity van Nederland. Naast een indrukwekkend documentairearchief, zie je nieuwe docu’s hier als eerste voorbijkomen en kijk, lees, luister en praat je mee achter de schermen. Bekijk de wereld met andere ogen.